Kurssikuvaus: Digital Imaging

25.10.2011 - 12:54 / spiritworld.


Nyt kun on jo kolmatta viikkoa mennyt, niin voisi kertoa tarkemmin kursseista. Tänään otan käsittelyyn… Kuvien prosessointikurssin. Kuten aiemmin taisin mainita, niin kuvan käsittely on sitä, mitä teet vaikkapa Adoben Photoshopilla. PS on ohjelmisto, jossa on valmiit työkalut. Kuvien prosessointi on taas sitä, mitä ne työkalut tekevät. Kurssilla siis ns. avataan konepelti. Laitanpa tähän vielä tuon sisällön:

  • point operations
  • filters (linear, non-linear)
  • edge enhancement and detection (oli tänään ja btw käytin akateemisen vartin, koska nukuin pommiin)
  • binary regions
  • morphological operations
  • curve and corner detection
  • gemetric operations and interpolation
  • color imagery

Käytämme käytännön harjoituksissa, ah niin ihanaa, ImageJ-ohjelmaa, johon ilmestyy uusia versiopäivityksiä koko ajan. Se on ohjelma+kirjasto, joka tarjoaa parit valmiit metodit, jotta ei tarvitse itse keksiä miten esim. saat irroitettua kuvasta yksittäisen pikselin arvon muuttujaan.

 

Käytämme ainakin vielä harmaasävykuvia. Syy: Red-Green-Blue – kuvissa on kolme tasoa, jotka yhdistämällä saa värikuvan. Yksittäinen taso kuvaa vain yhden värin jakaumaa. No,  värikuvien prosessointi heti alkuvaiheessa on aivan liian vaikeaa. Helpompi lähteä liikkelle harmaasävykuvista. Niissä on yksi taso eli mustan, valkoisen ja harmaat sävyt sisältävä taso. Pikseliarvo on alimmillaan 0 (musta) ja korkeimmillaan 255 (valkoinen). Alla näkyy grayscale-kuvan histogrammi. Jos et tiedä, niin se on jakauma, jossa näkyy kuinka paljon tiettyä pikseliarvoa kuvassa esiintyy. Histogrammista näkee esim. jos kuva on väärin valottunut ja sitä käytettiinkin autokontrastifiltteri tehtävässä.

 

Voisinkin kertoa ensimmäisestä aiheesta, joka oli pikselioperaatiot. Se tarkoittaa että käymme kuvan jok’ikisen pikselin läpi ja teemme sille jotain. Tämä on ei-tuhoava metodi eli ei muuta kuvan geometriaa mitenkään. Vain pikselit vaihtuvat.

 

Että sellainen kurssi. Nyt olemme jo siirtyneet yksittäisten pikselien näpräilystä laajempiin filttereihin esim. sumennus ja median filter. Tosin käytännön harjoituksia ei ole ainakaan pariin viikkoon. Seuraavaan merkintään kerron Mobile Games-kurssista!

Kategoria: FH-Hagenberg.Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus