KZ Mauthausen ja Laulava juna

27.12.2011 - 13:30 / spiritworld.


 

Ei mitään tietoa missä Mauthausen on, mutta Timolla oli selkeä reittisuunnitelma. Tarvitaan kaksi junan vaihtoa. Lähdimme matkaan klo 11.43 junalla Pregartenista Linziin.

 

 

Perille päästyä kaikki näytti aurinkoisen harmaalta. Ei mitään tietoa missä päin leiri on. Etsimme ensimmäistä kylttiä, joka näyttäisi suunnan. olimme kuitenkin oikealla puolla jokea. Siitä oli hyvä lähteä.

 

 

Yleensä olen tottunut että suuntakylteissä lukee vaikka Kohde X, 500m. Mutta ei, Mauthausen KZ Memorial kylttejä näkyi noin kilometrin välein, mistä tiesimme että suunta oli sentään oikea, mutta emme paljon olimme edistyneet matkanteossa.

 

 

Heitin vitsiä että kohta ollaan Mauthausenin ulkopuolella ku ollaan kävelty niin pitkään. Normaalisti Itävaltalaisissa kylissä se ei ole ongelma. Hagenbergista tarvitsee kävellä kilometri mihin suuntaan vain niin löytää jonkin toisen kylän.

 

 

Näin siinä kävi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tai olisi voinut käydä, ellei Jari olisi sanonut että kävellään nyt vielä tuonne kivenheiton päähän ku kerran ollaan kävelty jo tunti. Siellä oli vielä vihoviimeinen Mauthausen KZ kyltti ja tie haarautui ylämäkeen. Kävelimme spagettitien ylös ja pitkän pellon lävitse, kunnes vartiotornit alkoivat vihdoin siintää kaukaisuudessa.

Opastettuja kierroksia oli klo 16.45 asti. Se tarkoitti ääniopastettua! Meille jaettiin kannettavat nauhurit, joihin sai näppäillä paikkanumeron ja ääni kertoi mukavalla englannin aksentilla historiaa. Mietinkin miten ihmeessä ne järjestää mukamas joka satunnaiselle tulijalle kierroksia muuten, kuin tällä tavoin.

 

 

Eipä siitä sen ihmeempiä. Matka oli päämäärää mielenkiintoisempi tarina, vaikka naurattikin ajatella tuota sanontaa matkalla. Nähtiin kaikenlaista ja sai ajattelemaan siinä samalla. Kun on tarpeeksi vahva johtaja,  ihmisessä herää aivoton laumaeläin ja yksilö vaimenee pelon alle. Ei tämä muuten ole mahdollista. Kierreltiin leiriä tunnin verran, kunnes tuli pimeä ja kylmä ja sulkeutumisaika läheni joka tapauksessa.

En osaa sanoa tarkemmin, junan lähtiessä liikkeelle se päästi ääniä, jotka kuulostivat aivan musiikilta. Kuin olisi huilulla soittanut sävelasteikkoja.

 

 

Vihdoin kotona, Mauthausen ei päästänyt helpolla. Tulimme asemalle klo 17.45 ja seuraava ja ainoa juna kotiin päin lähtisi klo 19.01. Voi anna mun kaikki kestää. Käytiin sitä odottellessa McDonaldsissa. Ja sinnekin meinasi olla vaikeuksia päästä, koska ei nyt saatana löydy kävelytietä. Pyhän Roskaruoan M-symboli valaisi houkuttelevasti suoraan 200m edempänä, mutta välissä mitä lie puutarhakauppoja ja autoramppeja.

Kategoria: FH-Hagenberg.



Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus